Om labradorer

Liten historia om Labrador Retriever

Om rasen har dom redan skrivit mycke så jag vill inte skriva så jättemycket om detta. Jag tror alla som är riktigt intresserade av Labrador Retriever vet det dom inte kommer från ”Labrador” men från  “Newfoundland” det är inte konstigt att det har blivit förvirrande eftersom både områden ligger nära varandra. Island Newfoundland blev upptärkt av 18 hundra talet av Brittiska Nybyggare i 19 hundra talet uppstod från importerade hundraser två olika typ hundar. Den mindre  släthåriga hund blev använd av fiskare at hjälpa med at få in fisknät, och att hjälpa till att få in fiskar som rymde från nät (apport). Den mer större hundar blev använd at bära belastning och dra släd. Den stora hundar fåt sin namn omkring 1814 av överste Peter Hawker ”Newfoundlander” kallad, denna överste Peter Hawker gjorde en skillnad för den förste gång. Namnet på den mindre hund blev vald St. john’s hund eller Labrador.

Labradoren var i den tiden också en lätt hund at hantera, dom hade en bra luktsinne och va mycket smart.  Också hade dom en stor uthållighet och simma gjorde dom som den bästa, en kort hydrofoba päls, och en tjock uttersvans. Detta gjorde det möjligt att klara den tuffa väderförhållanden de ofta tvungna att arbeta i. I början från 19hundra talet har fiskarna tagit med sig Labrador till England, och där använde dom hundarna mest till jakt, som är gjort hittills fortfarande.

Omkring 1910/1914 har den först Labradoren kommit till Nederländerna, av olika omständigheter, bland andra världskriget rasen var nästan utrotad i Nederländerna. Efter kriget har tillväxten för Labrador började. I Sverige har Labradoren kommit omkring ……………..

Idag finns tre färger svart, blond och choklad. Och som är känd av de flesta människor, Labrador populäraste hund.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s